Falafel met gemalen meelwormen

Falafel is een van oorsprong Libanees vegetarisch gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Mogelijk is het gerecht bedacht door Kopten in Egypte om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen.

Deze variant is nagenoeg gelijk aan het originele recept, alleen is hier een zakje gemalen MacBugs met koriander aan toegevoegd.

ingrediënten

  • 500 g kikkererwten (géén blikerwten)
  • 1 zakje Macbugs, gemalen met koriander, 15 g
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/2 bosje peterselie, grof gehakt
  • 1 groene peper, zonder zaadjes, grof gesneden
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • olie om te frituren

voorbereiden

Laat de kikkererwten in ruim water 2 dagen weken in de koelkast.

bereiden

Pureer de uitgelekte kikkererwten met de rest van de ingrediënten (behalve de olie) en wat zout en peper in de keukenmachine tot een pasta. Proef of de falafel goed op smaak is.

Verhit de frituurolie in een frituurpan of wok tot 180 ºC of tot een blokje brood goudbruin kleurt. Vorm met twee natte lepels bolletjes van de kikkererwtenpasta en frituur ze met 4-5 tegelijk goudbruin en knapperig.